Stortorget

Det största torget i Karlskrona heter naturligtvis Stortorget. Stortorget bildar en central punkt på Trossön, ön som i sig utgör Karlskronas centrum. Stortorget ligger på Trossöns allra högsta punkt och är omgärdad av världsarvsobjekten Rådhuset, Trefaldighetskyrkan, även kallad Tyska kyrkan, och Fredrikskyrkan. Dessa tre monument är alla en del av det världsarv som benämns Örlogsstaden Karlskrona av FN-organisationen UNESCO.

På torget kan man också beundra en bronsstaty över kung Karl XI, som uppfördes redan 1897. Stortorget är till ytan ganska stort, hela tvåhundra gånger hundra meter, men på grund av de stora byggnader som omgärdar torget så är den del som syns för blotta ögat avsevärt mindre. När man beundrat kyrkorna och rådhuset finns det många fler sevärdheter att besöka i närheten av Stortorget.

Beger man sig norr om torget träffar man snart på Klaipedaplatsen. Denna plats pryds av en stor fontän utformad likt en fisk av konstnären Carl Milles. I folkmun går Klaipedaplatsen under namnet "Fisken" eller "Fontänen". Ovanför Klaipedaplatsen löper gågatan Ronnebygatan kantad med diverse restauranger, pubar, butiker och hotell.

Går man ännu längre norrut stöter man på Hoglands park. Söder om Fredrikskyrkan hittar man Vattenborgen, en byggnad i normandisk stil som ser ut som en borg. Byggnaden är K-märkt och uppfördes runt 1861. På 1800-talet fungerade Vattenborgen som ett vattentorn men idag finns här istället ett konstmuseum.

Miljön kring stortorget bjuder med andra ord på en hel del historia samt tid för avkoppling och eftertanke. Tre gånger om dagen kan man dessutom höra klockspelet i Fredrikskyrkan ljuda ut över torget.