Öarna

Karlskronas skärgård är en riktig pärla. Här trängs nästan tvåtusen olika skär, kobbar och öar. Alla i olika storlekar med sin egen unika berättelse. De största öarna där det bor folk året runt med charmiga sjöbodar, restauranger och butiker möter obebodda öar som i sin tur bjuder på en orörd natur och vidsträckta horisonter.

Sturkö är namnet på den största ön i Karlskronas skärgård. På denna ö finns det bland annat ett rökeri, örtagård, kvarn med galleri och café samt en camping med tillhörande kanot- och båtuthyrning, stugor och restaurang. Sturkö är också hem åt ett naturreservat vid namn Västra Skällön där det är populärt att bada.

Ön Tjurkö benämns bland Karlskronabor som stenhuggarön. I början av 1900-talet fanns ett av Sveriges största stenbrott på ön som sysselsatte väldigt många arbetare. Stenen man bröt förvandlades till gatsten som sedan såldes till många av världens städer. En kulturstig har upprättats för att berätta om hur livet på ön såg ut då stenbrottet var aktivt. På Tjurkö kan man också besöka ett krukmakeri med tillhörande café, hantverksstugor samt charmiga handelsbodar. Det går även utmärkt att bada bland klipporna som omger ön.

Många av öarna förbinds med broar. Ön Sturkö är brofäst med fastlandet via öarna Senoren och Möcklö. Möcklösundsbron är imponerande med hela arton meter fri segelhöjd. Ön Senoren utgörs till stor del av jordbrukslandskap, här odlas allt från jordgubbar till potatis. Ön är speciellt lämpad för cykling. med cykeln når man lätt Sandvik som är en omtyckt badplats med en fin strand och en egen brygga. Att paddla kanot eller kajak längs öns kust är också att rekommendera. Senoren bjuder även på vandrarhem, cykel- och båtuthyrning, lanthandel och campingplats.

Aspö är en annan ö som är värd ett besök. Här finns det bra cykelvägar och en drös gallerier och trevliga caféer. Andra sevärdheter och aktiviteter som man kan sysselsätta sig med på Aspö är militärmuseet Rörligt Kustartilleri, Aspö Lotstorn, gästhamnen Lökanabben och Drottningskärs Kastell. Kastellet byggdes på 1600-talet och är än idag mycket välbevarat med sina kanoner, vallgravar och höga försvarsmurar. Under sommaren kan man äta middag på kastellet samt ta del av olika nöjesarrangemang.

Vill man bege sig till öar som är lite mer orörda ska man ta sig till Utklippan. Detta är namnet på en ögrupp som består av de två skären Södraskär och Norraskär, tillsammans utgör de Sveriges sydostligaste ögrupp och ett naturreservat. Södraskär är en fyrplats och tar man sig upp i fyrtornet hänförs man av utsikten över havet, det karga skärgårdslandskapet och en närliggande sälkoloni.